Poseidonsingel 45 • 1363 TR Almere • Telefoon 036-7410005 (werkdagen van 8.30 - 17 uur) • Spoedgevallen of pijnklachten buiten openingstijden telefoonnummer: 036-3035290 (Mondzorg Poli Almere)

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn een duurzame en esthetische oplossing voor een verzwakte of ontbrekende tand of kies. Voor het behoud van uw gebit op lange termijn kunnen kronen essentieel zijn. Een kroon of brug kan een duurzame oplossing bieden voor het versterken van een zwakke of vervangen van een ontbrekende tand of kies.

 

Een kroon is een kapje van porselein (soms met een metalen kern) die over een tand wordt geplaatst. Kronen kunnen nodig zijn als een tand of kies is verzwakt, bijvoorbeeld door een grote vulling, wortelkanaalbehandeling of door een breuk. Een brug bestaat uit meerdere kronen die op bestaande tanden of kiezen worden gemaakt met daartussen een kroon ter vervanging van een ontbrekende tand.
Er kan gekozen worden voor porseleinen kronen met een metalen onderlaag of een volledig keramische onderlaag. Deze laatste zorgt ervoor dat donkere randjes bij het tandvlees worden voorkomen.

 

Voor het maken van een kroon of brug zijn meerdere afspraken bij de tandarts nodig. Nadat de tandarts een kroon heeft geïndiceerd en heeft gecontroleerd of de betreffende tand verder gezond is wordt de behandeling meestal in twee zittingen uitgevoerd. Bij de eerste afspraak wordt de tand of kies beslepen om ruimte te maken voor het porselein. Dan wordt er een precisieafdruk gemaakt voor het tandtechnisch laboratorium die de kroon gaat vervaardigen. De juiste kleur voor de kroon wordt bepaald. Dan wordt er een noodkroon gemaakt.

 

In de tweede afspraak wordt de noodkroon verwijderd en de kroon wordt geplaatst. Kronen en bruggen kunnen jarenlang meegaan, een goede mondhygiëne en regelmatige controle dragen hieraan bij.Direct inschrijven