Poseidonsingel 45 • 1363 TR Almere • Telefoon 036-7410005 (werkdagen van 8.30 - 17 uur) • Spoedgevallen of pijnklachten buiten openingstijden telefoonnummer: 036-3035290 (Mondzorg Poli Almere)

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling (ook wel zenuwbehandeling genoemd) is nodig als de zenuw van een tand of kies is ontstoken of afgestorven. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals diepe cariës (een gaatje tot in de zenuw) of een ongeval waarbij de tand een klap heeft gekregen.

Zonder behandeling zullen bacteriën een wortelpuntontsteking veroorzaken. Dit is niet altijd pijnlijk, maar de ontsteking kan ineens opvlammen en een flinke kiespijn en een zwelling veroorzaken.

Bij de wortelkanaalbehandeling worden de zenuwkanalen van de tand of kies gereinigd met vijltjes en gedesinfecteerd met een spoelmiddel. Daarna worden de kanalen opgevuld met een speciaal materiaal. Door middel van röntgenfoto’s wordt gecontroleerd of de behandeling goed is uitgevoerd. Deze behandeling wordt meestal in 2 zittingen gedaan.

Vaak is er nog enkele dagen kans op enige napijn. Een pijnstiller biedt dan vaak voldoende verlichting. Na een wortelkanaalbehandeling is een tand of kies vaak erg verzwakt, een kroon kan noodzakelijk zijn om de tand te beschermen voor breuk.Direct inschrijven